Kavcıoğlu’ndan asgari ücret açıklaması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri etkinliğinde yaptığı konuşmada para politikası, liraizasyon stratejisi ve enflasyon gelişmelerini değerlendirdi.
Enflasyon konusunda sıkıntılı bir süreç yaşandığını ancak bu noktada enflasyonu yükselten tüm nedenlerin geride kaldığını belirten Kavcıoğlu, “Döviz kurunun sabit kalması, faiz maliyetlerinin düşmesi için enflasyonu besleyen değerli maliyetler. önemli ölçüde hammadde ve navlun fiyatları düşer, tedarik zincirindeki sorunlar kısmen çözülür, içeride istikrar sağlanır ve alt doğru değerli bir yönelimdir.
Aldığımız tedbirler ve uyguladığımız politikalarla bu dengeyi koruduğumuz sürece baz etkisi dışında enflasyonun gerileyeceğini öngörüyoruz. Baz etkisiyle birlikte Aralık ve Ocak aylarında ciddi bir düşüş bekliyoruz” dedi.
Konuşmasının konusunun gıda enflasyonunda öngörülemeyen bir durum olduğunu vurgulayan Kavcıoğlu, istikrar politikalarıyla gıda fiyatlarında reel düşüş beklediklerini ifade etti.
Döviz kurunun dengelendiğini, finansman maliyetlerinin temmuz ayından bu yana KOBİ’lerde 20-25 puan, orta ve üzeri şirketlerde ise 15 puandan fazla düştüğünü anlatan Kavcıoğlu, burada alınan makroihtiyati tedbirlerin etkili olduğunu ve kendilerinin de bu noktada etkili olduğunu kaydetti. uygulanan politikalardan sonuç almaya başlamıştır.
“Süreli yayın değil, kalıcı ve sürekli fiyat istikrarı istiyoruz”
prof. Dr. Kavcıoğlu, Liraizasyon Stratejisinin de enflasyonun uzun vadeli düşüş eğiliminde değerli bir faktör olduğunu söyledi.
Kavcıoğlu, Türkiye’de yıllardır ne zaman bir yükseliş veya gelişme olsa, kur spekülasyonlarının oluşturduğu çarpık bir yapının ortaya çıktığını belirterek, “Liraizasyon ile bunu engellemeye çalışıyoruz ve önemli bir yol kat ettik. Bütün bunlarla birlikte. uyguladığımız politikalar hem enflasyonu düşürmek hem de sürdürülebilir büyümeyi engellemekle mümkün olur.Bununla kalıcı bir fiyat istikrarının temelini oluşturmuş olacağız.Bizim arzumuz dönemsel değil kalıcı ve sürekli bir fiyat istikrarıdır. bir…”
Taban fiyatın enflasyona etkisine ilişkin görüşlerini de paylaşan Kavcıoğlu, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki dönemde enflasyona ilişkin fiyat artışlarının oluşması için baz etkisi dışında pek bir sebep yok. Taban fiyat konuşuluyor, Yaşlı Emeklilik (EYT) geliyor. Baz fiyat konusunda şu çok değerli; Geçmişte farklı niyetler vardı, bunlardan bazıları bizim işimizde fiyatlara bindirildi.
Geçtiğimiz dönemlerdeki asgari fiyat artışının enflasyon üzerinde çok yüksek bir etkiye sahip olduğu söylenecek bir şey değil. Geriden gelerek fiyatlara yansıyan bir asgari fiyatın enflasyona çok fazla etki edeceğini düşünmüyoruz. Geçmiş yıllarda bunun örnekleri var. Bir etkisi var, ancak doğrudan ilgili değil.”
“Makro ihtiyati tedbirlerin kötü bir şey olarak algılanması gerçek değil”
Şahap Kavcıoğlu, konuşmasında uygulamaya konulan makro ihtiyati tedbirlere de değinerek, faiz politikası, makro ihtiyati politikalar, likidite ve rezerv yönetimini içeren bütünleşik bir politika çerçevesini benimsediklerini belirtti.
Liraizasyon Stratejisinin tüm bunların bel kemiği olduğunu vurgulayan Kavcıoğlu, “Uyguladığımız bu politika seti, hem faiz oranlarında ve kurda istikrarı, hem de oluşturduğumuz stratejinin daha sağlıklı bir şekilde uygulanmasını sağlıyor. ” söz konusu.
Geçmişte sadece faiz politikası ve kredi mekanizmasının işletildiğine işaret eden Kavcıoğlu, bunu hiçbir şekilde tercih etmediklerini söyledi.
“2023 ile birlikte çok daha güçlü bir rezervimiz olacak”
Şahap Kavcıoğlu, Döviz Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının TCMB’ye yük olmadığını vurgulayarak, bunun bir rezerv artırma süreci olduğunu söyledi.
Merkez bankalarının kâr amacı gütmediğini, para politikasına yön vermeyi ve nakit transfer mekanizmasını sağlıklı bir şekilde yönetmeyi hedeflediklerini belirten Kavcıoğlu, “KKM, Merkez Bankamıza rezerv oluşturan kalemlerden biri olduğu için, bize yük olmuyor ciddi bir azalma varsa Hazine’nin borçlanması tarihi seviyelerdeyse bu politika setinde varılmak istenen noktaya kademeli olarak geliniyor demektir bunun maliyetine şöyle bakmak gerekir Bu.” söz konusu.
TCMB’nin rezerv politikasına da değinen Kavcıoğlu, farklı kanallardan rezerv biriktirdiklerini ve 2023 yılına kadar çok daha güçlü rezervlere sahip olacaklarını söyledi.
“Türkiye’de net hata ve noksanların milli gelire oranı diğer ülkelere göre çok düşük”
Suudi Arabistan ile yapılan takas anlaşmasından bahseden Kavcıoğlu, paranın ne zaman geleceğine ilişkin de, “Para her gün bize geliyor, bunda bir sakınca yok.” söz konusu.
Yerel para birimlerinde ticareti artırmak için takas anlaşmaları yaptıklarını vurgulayan Kavcıoğlu, bunun artan rezervlerle ilgisi olmadığını vurgulayarak, İstanbul Finans Merkezi’ne taşınma sürecinin tamamlanmasıyla Türkiye’nin dünyada finansal bir güç haline geleceğini sözlerine ekledi. bölge ve TCMB burada omurga görevi üstlenecek.